Często będąc w sklepie, staję przy
półkach z pieczywem i zastanawiam się które wybrać.
Kryteria jakie powinno spełniać?
Zdrowe, nietuczące, smaczne.
Wiadomo, że największą ochotę
miałabym sięgnąć po bagietki czosnkowe, ale jedna taka bagietka
dostarcza mniej więcej tyle kalorii co dwie paczki chipsów. ODPADA.
Postanowiłam zapoznać się z typami
chleba i pomóc sobie i Wam przy wyborze tego właściwego.
Najpierw warto wspomnieć o kilku
zaletach tego produktu.
- Szczupła sylwetka- Taak. Jak najbardziej. Wiem, że to się kłóci z teoriami wielu z nas, ale tak jest. Pod warunkiem, że chleb jest dobrej jakości, ma dużo błonnika i nie jemy go w nadmiernych ilościach. 4 kromki razowca dostarczają połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik, a jedna kromka ma tylko 68 kcal. Co ważne, węglowodany uwalniają się wolniej przez co czujemy się dłużej syci.
- Poprawia pamięć i koncentrację- Bochenki są doskonałym źródłem magnezu i witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Chroni przed nowotworami- zwłaszcza chleb na zakwasie. Zawiera on kwas mlekowy, powstały podczas fermentacji. Zakwasza jelita, hamując rozwój bakterii chorobotwórczych a sprzyjają rozwojowi tych dobrych. Te zaś zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego.
- Wzmacnia organizm przyszłych mam- Zawiera dużo kwasu foliowego, cynku i cynku, które odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, układu odpornościowego mamy i chronią ją przed anemią.
Jaki chleb warto wybrać dla siebie?
Chleb pszenny- składa się z mąki
pszennej, która jest dokładnie oczyszczana, przez co pozbawia się
ją składników mineralnych, białka i witamin. Nie posiada też
zbyt dużych ilości błonnika. Warto go jeść podczas
rekonwalescencji, chorób układu pokarmowego, nadkwasoty itd. ( jest
lekkostrawny)
Chleb mieszany- składa się z mąki
pszennej i żytniej. Zawiera już więcej błonnika i witamin niż
pieczywo pszenne. Dobry dla dzieci i osób starszych.
Chleb żytni razowy- wypiekany z mąki
nieoczyszczonej. Z ziaren nie usuwa się zewnętrznej warstwy
nasiennej, która zawiera sporo polifenoli, lignanów oraz kwasu
fitynowego.
Poleca się go dla osób z nadwagą, podwyższonym cholesterolem, cierpiącym na zaparcia i choroby układu krążenia. Nie należy jeść jednak tylko pieczywa razowego ze względu na to, że w nadmiernych ilościach zmniejsza trawienie i przyswajanie z posiłków białek, żelaza, magnezu, chromu itp.
Poleca się go dla osób z nadwagą, podwyższonym cholesterolem, cierpiącym na zaparcia i choroby układu krążenia. Nie należy jeść jednak tylko pieczywa razowego ze względu na to, że w nadmiernych ilościach zmniejsza trawienie i przyswajanie z posiłków białek, żelaza, magnezu, chromu itp.
Jakie z tego wnioski?
Warto jeść chleb, żeby utrzymać
swój układ trawienny w dobrej kondycji.
Mój ranking:
- Chleb żytni razowy
- chleb mieszany
- chleb pszenny
Jak dobrze wybrać chleb razowy?
„Zazwyczaj
tak, ale nie zawsze. Kolor pieczywa powinien być uwarunkowany
ilością, a ściślej mówiąc proporcją mąki pełnoziarnistej do
zwykłej, białej mąki. W teorii im ciemniejszy chleb tym lepiej,
ponieważ oznacza to, że ma on więcej mąki z pełnego przemiału.
Producenci często wyznają zasadę "klient nasz Pan". I
tak powstaje ciemny chleb zrobiony niemal w stu procentach z białej
mąki pszennej. Skąd ciemna barwa? Słód jęczmienny, karmel,
kakao, melasa buraczana i sztuczny miód - oto sposoby na ciemny
chleb o zerowej wartości odżywczej. Pamiętajcie - kolor to nie
wszystko! Sprawdź także masę bochenka - lekki powinien budzić
podejrzenia, ciężki jest bardziej wiarygodny.
„
Tak więc kupując chleb razowy zwróćmy
uwagę na to by był ciemny, ciężki i sprawiał wrażenie lekko
mokrego.
zdjęcie z słodkieimpresje.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz