sobota, 14 marca 2015

Zupa krem pieczarkowy- wegetariańska

Witajcie kochani,

Wybaczcie ten przestój w pisaniu bloga, ale mam sporo pracy na uczelni :((

Dziś spróbowałam swoich sił w gotowaniu zupy, a właściwie kremu pieczarkowego.
Wyszła PYSZNA!

nie pływają w niej żadne skrawki mięsa, więc jest odpowiednią wersją dla wegetarian, ale myślę, że smakowałaby równie pysznie na rosole mięsnym.

Przejdźmy do rzeczy,

Składniki:

- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie pieczarek ( ok 500g )
- 1 śmietana duża 12%
- 2 łyż oleju
- 2 kostki rosołowe
- 2 kostki grzybowe ( borowikowe np)
- ok 1l wody


Sposób przyrządzenia:

- wodę zagotować, wrzucić do niej kostki rosołowe i grzybowe, poczekać aż się rozpuszczą
- pieczarki pokroić w plasterki lub kosteczki, wrzucić na patelnię z wczesniej, drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, podsmażyć na oleju ok 10 min.
- aby ułatwić sobie zadanie: odlać do wysokiego naczynia trochę bulionu, wrzucić tam podsmażone pieczarki z cebulą, wszystko zmiksować dokladnie blenderem na gładką kremową masę
- całość przelać do reszty bulionu, zagotować.
- po zagotowaniu zestawić garnek z ognia i powoli, cały czas mieszając dodawać smietany.

Gotowe!


całość zajmuje ok 30 min i w 100 ml ma ok 80 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate